Dzisiaj zrobimy gulasz z kaszą właśnie. Ja jem gryczaną bo jest zdrowsza niż jęczmnienna.
Do przygotowania tego dania potrzebne będzie około pół kilo mięsa wieprzowego z łopatki lub mięso gulaszowe, ale chude. Najlepiej bez żyłek.
Dodatkowo 2 cebule, pietruszka, 2 marchewki, 2 ząbki czosnku, kawałeczek selera, liść laurowy, słodka papryka w proszku, sól i pieprz. Ja sosu nie zagęszczam mąką, czasem dodaję odrobinkę śmietany.
Mięsko pokroić w kosteczkę, przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na oliwie z oliwek. Wrzucić cebulę. W niewielkim garnku zagotować wodę, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę warzywka. Można je również zetrzeć na tarce. Kiedy mięso zbrązowieje, przełożyć je do wywaru warzywnego, doprawić jeszcze solą i pieprzem i gotować na małym ogniu przez 40 minut do godziny.
Kaszę gryczaną przyrządzić według instrukcji na opakowaniu. Po wyłożeniu na talerz podać pokrojonego kiszonego ogórka i maślankę bądź kefir. Proste, smaczne i domowe danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz