sobota, 31 marca 2012

Jabłka w cieście francuskim

Jeżeli nie macie pomysłu co przygotować zapraszając przyjaciółkę bądź kogoś z rodziny na kawę, zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Przygotowanie zajmuje 25-30 minut. 
Potrzebne będą: ciasto francuskie, 2 jabłka, orzechy włoskie, marmolada różana, jedno jajko, płatki migdałów.
Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, podzielić na 6 lub 8 kwadratów. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i pozbyć się gniazd z ziarnami. Następnie położyć je na środku każdego kwadrata, położyć marmoladę, posypać posiekanymi orzechami. Skleić rogami na kształt sakiewki i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem a na wierzchu ułożyć płatki migdałów. Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
Idealne do kawy :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz