Piekliście kiedyś w domu chleb? Wiecie jak to się robi? Ten, który kupujecie w sklepie nie zawsze jest zdrowy. Ale jeśli upieczecie go sami, będziecie wiedzieli z czego jest zrobiony. Żadnych spulchniaczy i chemii.
Przygotujcie: kilogram mąki żytniej, jedno opakowanie pestek słonecznika, jedno opakowanie pestek dyni, 2 łyżki fruktozy, 2 i pół szklanki płatków owsianych, 1 litr letniej wody, opakowanie drożdży, 1 łyżkę soli, pół szklanki siemienia lnianego.
Mąkę, płatki, pestki słonecznika i dyni, siemię lniane wymieszać w misce. W drugiej misce utrzeć drożdże z fruktozą, wlać letnią wodę i dodać sól. Wymieszać i odłożyć na 10 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn wlać do miski z mąką i pestkami, wymieszać. Natłuścić olejem formy, wlać zaczyn do połowy wysokości, przykryć i znowu odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. Wstawić do zimnego piekarnika, termostat ustawić na 200 stopni i piec około godziny.
Ważną rzeczą jest, by nie pozostawić zaczynu zbyt długo do wyrośnięcia, gdyż może opaść.
Mam nadzieję, że będzie smakować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz