wtorek, 6 marca 2012

Naleśniki z mąki kukurydzianej

Bardzo dużo ludzi lubi naleśniki. Ja sama je ubóstwiam. Ale wiadomo, że są kaloryczne. Dlatego kombinowałam, co zrobić żeby były smaczne ale jednocześnie nie tuczyły. Popróbowałam kilku rodzajów mąki i znalazłam taką, która mi smakuje najbardziej. Oto przepis.
2 szklanki mąki kukurydzianej, 2 jajka, szczypta soli, 2 szklanki wody, 2 szklanki mleka i pół szklanki wody gazowanej. Niektórzy dodają olej do masy ale ja używam wyłącznie oliwy z oliwek i tylko po to aby posmarować patelnię do smażenia.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, szczyptę soli oraz mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy całą wodę. Ponownie mieszamy aby nie było grudek. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy ją pędzelkiem kuchennym namoczonym oliwą z oliwek ale tylko po to żeby naleśnik do niej nie przywierał. Smażymy nasze naleśniki.
Na koniec według upodobania dodajemy owoce. Pyszotka. Niektórzy lubią z cukrem. Ale świetnym zamiennikiem jest fruktoza bądź miód. Fakt z miodem wyjdzie bardzo słodkie, ale jeśli posiadacie wysokiej jakości produkt od zaprzyjaźnionego pszczelarza to możecie być pewni, że Wam nie zaszkodzi.
Oczywiście zamiast owoców i miodu możecie podać naleśniki ze szpinakiem.
Podobnie przygotowuję placuszki ziemniaczane. Na tarce o grubych oczkach trę kilka ziemniaków dodaję mąkę kukurydzianą, odrobinę soli i na patelnię.
Smacznego :))

26 komentarzy:

  1. Tak tylko przy okazji. Jeśli ktoś chce unikać kaloryczności to przede wszystkim odpuścić sobie kukurydzę:) Nie wiem czy coś bardziej tuczy niż kukurydza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kukurydza (zwykle GMO) to nie to samo co mąka kukurydziana

      Usuń
    2. No i po cholerę pchać do naleśników wszelkie słodkości? Kapusta kiszona z grzybkami, troszkę mięska z indyka na smak i mamy super naleśniki!

      Usuń
    3. No i po cholerę zaraz takie przytyki? Jeśli ktoś woli na słodko, to po co od razu krytyka kapusto- i mięsożerców? Jak chcesz to sobie guanem nawet posmaruj, ale nie docinaj innym. Naleśnik to placek bazowy - wypełniasz i podajesz na tysiąc sposobów.

      Usuń
  2. Jesli juz dodajesz komentarze drogi Gosciu, to sprawdz najpierw czy Twoje informacje sa rzetelne i prawdziwe. Kukurydza syci, ale nietuczy. Subtelna roznica.
    Dlatego dietetycy polecaja make kukurydziana zamiast pszennej.
    Chyba najbardziej tucza slodycze zjedzone w nadmiernej ilosci.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. mąka kukurydziana jedz niezdrowa, dlatego że zawiera dużo nasyconego tłuszczu i węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym

    Ps popcorn to zabójca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro jest tak niezdrowa, dlaczego dietetycy i lekarze polecaja ja zamiast maki pszennej? Na temat popcornu w moim poscie nie ma ani slowa, wiec nie rozumiem po co ten komentarz.

      Usuń
    2. Popcorn jest zdrowy, ale taki z garnka, a nie z mikrofali, czy z kina - obtoczony w tłuszczach utwardzonych.

      Usuń
    3. Dużo tłuszczu??? :O No skoro na 100g zawiera 1g to dla niektórych to może być rzeczywiscie dużo.... a na przyszłość poczytaj troszkę zanim coś napiszesz, to nie boli... i pamiętaj: czasem lepiej się nie odzywać i uchodzić za głupka, niż coś powiedzieć i rozwiać wszelkie wątpliwości.

      Usuń
  4. Moje dziecko cierpi na nietolerancję pokarmowa o czym dowiedziałam sie miesiąc temu, lekarz zalecił stosowanie produktów z mąki kukurydzianej zamiast pszennej dlatego poszukuję takich fajnych przepisów. Po odstawieniu produktów z mąki pszennej objawy chorobowe (nudności, biegunki, bóle brzucha) ustąpiły więc co to za bzdura o szkodliwości mąki kukurydzianej???
    Dzięki za fajny przepis na pewno go wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nikt nie napisał jest szkodliwa. czytaj ze zrozumieniem. kukurydziana nie ma po prostu glutenu dlatego lekarz ci ja polecił.

      Usuń
    2. a ja naleśniczki posypuję (delikatnie, leciutko) brązowym cukrem i...cynamonem

      Usuń
    3. a jak się owa nietolerancja objawiała ?

      Usuń
  5. nie za dużo tej wody ? Nidgy nie wlewałem naleśnika na patelnie w ten sposób

    OdpowiedzUsuń
  6. Jacy lekarze i dietetycy polecają mąkę kukurydzianą??? Jeszcze nigdy nie słyszałam, o korzyściach z jej stosowania. Oczywiście korzystne jest jej stosowanie w Celiakii bo nie ma glutenu (słusznie wcześniej ktoś to zauważył). Ps: jak chcecie zdrowszych naleśników to polecam mąki z grubego przemiału (zawierają znaczne ilości błonnika, który przyspiesza metabolizm i jest bezdyskusyjnie korzystny podczas odchudzania).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy porządny lekarz. BTW mąka z grubego przemiału = więcej glutenu. A gluten jest niezdrowy dla WSZYSTKICH.

      Usuń
    2. ostatnio ten co powiedział, że gluten jest niezdrowy ostro się z tego wycofuje więc hehe już nie wiadomo nic ;)

      Usuń
  7. Powiem jedno. Próbowałam zrobić te naleśniki. Przepis do kitu. Ciasto jest strasznie rzadkie i przywiera do patelni. Jestem bezglutenowcem i skusiłam się na ten przepis. Nie polecam nikomu. Zamiast tego dobre naleśniki wychodzą z mąki owsianej i gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sluchajcie nie kazdy moze sie zgadzac z tym co napisalam, ale nie musicie przy okazji obrazac mnie i innych ktorzy sie na ten temat pozytywnie wypowiadaja. justynkka1 ja robilam te nalesniki wielokrotnie i coz mi wychodza, byc moze kwestia wprawy

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, Chcę dodać Pani bloga do listy, ale na ten moment pojawiają mnie się same wykrzykniki (przypuszczam, że to jakiś błąd techniczny) dlatego mam prośbę o weryfikację i informację kiedy będę mogła dodać do obserwowanych. Dziękuję za przepis zaraz go wypróbuję czy wyjdzie mi, bo jest bez proszku do pieczenia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Zgadzam się, przepis jest do bani!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. podzielam opinię poprzedniczki!

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja robilam wczoraj i wszystko swietnie,tylko bez wody gazowanej bo nie mialam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten przepis to jakieś nieporozumienie!!! Proporcje wody i mąki to jakiś kosmos! Szkoda produktów,bo zaden nalesnik z tego nie wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Już przytrafiło mi się wiele momentów gdzie widziałam różne przepisy z tej mąki kukurydzianej. Nawet chyba na https://basiazsercem.pl rzucił mi się w oczy taki przepis, ale nie jestem do końca pewna. Zastanawiam się czy takie naleśniki nie będą po prostu za suche i kruche.

    OdpowiedzUsuń