Bardzo dużo ludzi lubi naleśniki. Ja sama je ubóstwiam. Ale wiadomo, że są kaloryczne. Dlatego kombinowałam, co zrobić żeby były smaczne ale jednocześnie nie tuczyły. Popróbowałam kilku rodzajów mąki i znalazłam taką, która mi smakuje najbardziej. Oto przepis.
2 szklanki mąki kukurydzianej, 2 jajka, szczypta soli, 2 szklanki wody, 2 szklanki mleka i pół szklanki wody gazowanej. Niektórzy dodają olej do masy ale ja używam wyłącznie oliwy z oliwek i tylko po to aby posmarować patelnię do smażenia.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, szczyptę soli oraz mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy całą wodę. Ponownie mieszamy aby nie było grudek. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy ją pędzelkiem kuchennym namoczonym oliwą z oliwek ale tylko po to żeby naleśnik do niej nie przywierał. Smażymy nasze naleśniki.
Na koniec według upodobania dodajemy owoce. Pyszotka. Niektórzy lubią z cukrem. Ale świetnym zamiennikiem jest fruktoza bądź miód. Fakt z miodem wyjdzie bardzo słodkie, ale jeśli posiadacie wysokiej jakości produkt od zaprzyjaźnionego pszczelarza to możecie być pewni, że Wam nie zaszkodzi.
Oczywiście zamiast owoców i miodu możecie podać naleśniki ze szpinakiem.
Podobnie przygotowuję placuszki ziemniaczane. Na tarce o grubych oczkach trę kilka ziemniaków dodaję mąkę kukurydzianą, odrobinę soli i na patelnię.
Smacznego :))
Tak tylko przy okazji. Jeśli ktoś chce unikać kaloryczności to przede wszystkim odpuścić sobie kukurydzę:) Nie wiem czy coś bardziej tuczy niż kukurydza.
OdpowiedzUsuńkukurydza (zwykle GMO) to nie to samo co mąka kukurydziana
UsuńNo i po cholerę pchać do naleśników wszelkie słodkości? Kapusta kiszona z grzybkami, troszkę mięska z indyka na smak i mamy super naleśniki!
UsuńNo i po cholerę zaraz takie przytyki? Jeśli ktoś woli na słodko, to po co od razu krytyka kapusto- i mięsożerców? Jak chcesz to sobie guanem nawet posmaruj, ale nie docinaj innym. Naleśnik to placek bazowy - wypełniasz i podajesz na tysiąc sposobów.
UsuńJesli juz dodajesz komentarze drogi Gosciu, to sprawdz najpierw czy Twoje informacje sa rzetelne i prawdziwe. Kukurydza syci, ale nietuczy. Subtelna roznica.
OdpowiedzUsuńDlatego dietetycy polecaja make kukurydziana zamiast pszennej.
Chyba najbardziej tucza slodycze zjedzone w nadmiernej ilosci.
Pozdrawiam
mąka kukurydziana jedz niezdrowa, dlatego że zawiera dużo nasyconego tłuszczu i węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym
OdpowiedzUsuńPs popcorn to zabójca
Skoro jest tak niezdrowa, dlaczego dietetycy i lekarze polecaja ja zamiast maki pszennej? Na temat popcornu w moim poscie nie ma ani slowa, wiec nie rozumiem po co ten komentarz.
UsuńPopcorn jest zdrowy, ale taki z garnka, a nie z mikrofali, czy z kina - obtoczony w tłuszczach utwardzonych.
UsuńDużo tłuszczu??? :O No skoro na 100g zawiera 1g to dla niektórych to może być rzeczywiscie dużo.... a na przyszłość poczytaj troszkę zanim coś napiszesz, to nie boli... i pamiętaj: czasem lepiej się nie odzywać i uchodzić za głupka, niż coś powiedzieć i rozwiać wszelkie wątpliwości.
UsuńMoje dziecko cierpi na nietolerancję pokarmowa o czym dowiedziałam sie miesiąc temu, lekarz zalecił stosowanie produktów z mąki kukurydzianej zamiast pszennej dlatego poszukuję takich fajnych przepisów. Po odstawieniu produktów z mąki pszennej objawy chorobowe (nudności, biegunki, bóle brzucha) ustąpiły więc co to za bzdura o szkodliwości mąki kukurydzianej???
OdpowiedzUsuńDzięki za fajny przepis na pewno go wykorzystam
nikt nie napisał jest szkodliwa. czytaj ze zrozumieniem. kukurydziana nie ma po prostu glutenu dlatego lekarz ci ja polecił.
Usuńa ja naleśniczki posypuję (delikatnie, leciutko) brązowym cukrem i...cynamonem
Usuńa jak się owa nietolerancja objawiała ?
Usuńnie za dużo tej wody ? Nidgy nie wlewałem naleśnika na patelnie w ten sposób
OdpowiedzUsuńJacy lekarze i dietetycy polecają mąkę kukurydzianą??? Jeszcze nigdy nie słyszałam, o korzyściach z jej stosowania. Oczywiście korzystne jest jej stosowanie w Celiakii bo nie ma glutenu (słusznie wcześniej ktoś to zauważył). Ps: jak chcecie zdrowszych naleśników to polecam mąki z grubego przemiału (zawierają znaczne ilości błonnika, który przyspiesza metabolizm i jest bezdyskusyjnie korzystny podczas odchudzania).
OdpowiedzUsuńKażdy porządny lekarz. BTW mąka z grubego przemiału = więcej glutenu. A gluten jest niezdrowy dla WSZYSTKICH.
Usuńostatnio ten co powiedział, że gluten jest niezdrowy ostro się z tego wycofuje więc hehe już nie wiadomo nic ;)
UsuńPowiem jedno. Próbowałam zrobić te naleśniki. Przepis do kitu. Ciasto jest strasznie rzadkie i przywiera do patelni. Jestem bezglutenowcem i skusiłam się na ten przepis. Nie polecam nikomu. Zamiast tego dobre naleśniki wychodzą z mąki owsianej i gryczanej :)
OdpowiedzUsuńSluchajcie nie kazdy moze sie zgadzac z tym co napisalam, ale nie musicie przy okazji obrazac mnie i innych ktorzy sie na ten temat pozytywnie wypowiadaja. justynkka1 ja robilam te nalesniki wielokrotnie i coz mi wychodza, byc moze kwestia wprawy
OdpowiedzUsuńWitam, Chcę dodać Pani bloga do listy, ale na ten moment pojawiają mnie się same wykrzykniki (przypuszczam, że to jakiś błąd techniczny) dlatego mam prośbę o weryfikację i informację kiedy będę mogła dodać do obserwowanych. Dziękuję za przepis zaraz go wypróbuję czy wyjdzie mi, bo jest bez proszku do pieczenia. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZgadzam się, przepis jest do bani!!!
OdpowiedzUsuńpodzielam opinię poprzedniczki!
OdpowiedzUsuńa ja robilam wczoraj i wszystko swietnie,tylko bez wody gazowanej bo nie mialam:)
OdpowiedzUsuńTen przepis to jakieś nieporozumienie!!! Proporcje wody i mąki to jakiś kosmos! Szkoda produktów,bo zaden nalesnik z tego nie wyjdzie.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJuż przytrafiło mi się wiele momentów gdzie widziałam różne przepisy z tej mąki kukurydzianej. Nawet chyba na https://basiazsercem.pl rzucił mi się w oczy taki przepis, ale nie jestem do końca pewna. Zastanawiam się czy takie naleśniki nie będą po prostu za suche i kruche.
OdpowiedzUsuń