sobota, 10 marca 2012

Gotujemy zdrową zupkę

Dzisiaj podam przepis na zupę z soczewicy. Zdrowa, nie na kostkach bulionowych tylko na chudym mięsku.
Wywar na zupę możemy przygotować na wieczór a następnego dnia dokończyć.
Zaletą tego dania jest to, że jeśli ugotujemy cały garnek to bez problemu może stać w lodówce 2 lub 3 dni i nie będziemy musieli gotować obiadów codziennie tylko odgrzać zupkę.
Do przygotowania potrzebne będą: 2 skrzydełka z kurczaka (mogą być inne części, np. udka), 2 marchewki, kawałek selera, por, 1 pietruszka, 1 szklanka drobnej soczewicy, 3-4 ziemniaki, sól, pieprz.
W garnku zagotowujemy wodę, zmniejszamy na wolny ogień i dodajemy mięso, marchew, seler, por. Gotujemy około godziny.
Kiedy wywar będzie gotowy a mięso miękkie wrzucamy soczewicę i ziemniaki. Gotujemy do momentu, kiedy będą miękkie. Na koniec przed podaniem przyprawiamy solą i pieprzem.
Zamiast soczewicy możemy dodać groch. Należy pamiętać jednak, że trzeba go na kilka godzin zostawić w wodzie, żeby napęczniał. Jeśli wrzucilibyśmy groch prosto z torebki do gotującej się zupy, mógłby być zbyt twardy żeby go jeść.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz