czwartek, 15 marca 2012

Łazanki z ciemnego makaronu

Dzisiaj robię na obiad łazanki. Jest to proste i bardzo szybkie danie. A dlatego, że zamiast jasnego makaronu gotuję ciemny czyli pełnoziarnisty, będą dodatkowo zdrowe.
Do przygotowania tego dania potrzebuję paczkę pełnoziarnistego makaronu, kilogram białej bądź kiszonej kapusty, 30 dag pieczarek, cebula, oliwa z oliwek, przyprawy.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Jeśli będziecie używać białej kapusty, należy ją najpierw posiekać a potem zagotować raz, odlać wodę i ponownie zagotować w osolonej wodzie. Ważne jest aby zagotować ją dwa razy, gdyż wtedy nie będzie czuć gorzkiego smaku. Jeśli użyjecie kapusty kiszonej, gotujcie ją przez kilka minut.
Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać pokrojoną cebulę. Kiedy grzyby i cebula będą gotowe, wrzucić do nich makaron, wszystko dokładnie wymieszać i dodać przyprawy. Podgrzać wszystko razem przez kilka minut.
Palce lizać :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz