środa, 15 stycznia 2014

Pierś z kurczaka zapiekana z serem i szpinakiem

Kolejnym daniem z pieca które mogę polecić są ziemniaczki i pierś z serem żółtym i szpinakiem.
Nie muszę przy tym stać i pilnować garów zeby mi przypadkiem woda nie wykipiala a mięso nie przypaliło sie. Ustawiam sobie piecyk na odpowiednia temperaturę, zegarek na odpowiednia ilośc czasu i robię inne rzeczy.
Do piekarnika najpierw wkładam umyte, nieobrane ziemniaki. Czasem nacinam je tak jakbym kroila w plasterki ale nie przecinam do końca, czasem znowu od razu po umyciu zawijam w folie aluminiowa. Pieke w 150 stopniach.
Kiedy ziemniaki juz sie pieka, przygotowuje mięso. Nacinam piersi tak, aby zrobić w nich kieszonki, doprawiam odrobina soli i pieprzu a następnie wkładam do środka świeże liście szpinaku i po kawałeczku sera żółtego. Staram sie robić to tak, zeby ułożyć  piersi do naczynia żaroodpornego nadziana strona do góry. Pieke około 40 minut od momentu włożenia mięsa. Ziemniaki spokojnie dojdą w tym czasie. Doprawiam je dopiero po upieczeniu.
:-)
Używam świeżego szpinaku bo bardziej mi smakuje, ale jesli nie ma go w sklepach to można użyć mrożonego.

1 komentarz:

  1. W sumie proste danie i myślę, że dość pospolite więc w takim wypadku z pewnością można je zrobić na każdą okazję. Ja bardzo cenie sobie różne przepisy z https://basiazsercem.pl/ ponieważ są to rzeczy które zazwyczaj robi się z wykorzystaniem mąki. U nas w rodzinie akurat wszyscy lubią takie potrawy.

    OdpowiedzUsuń