niedziela, 4 marca 2012

Przepis na pełnoziarniste spagetti

Spagetti jest bardzo popularnym daniem. W sklepach można kupić gotowe mieszanki sosów w proszku lub słoikach. Ale po co, skoro można go zrobić samemu w domu. Nie jest wcale czasochłonne i wiemy co jemy. Oto przepis na moje danie.
Spagetti pełnoziarniste(ilość według uznania), mięso mielone indycze, 4-5 średnich pomidorów, pieczarki, ziarna kolendry, ziarna gorczycy, bazylia, pietruszka, szczypta soli.
Mięso usmażyć na patelni. Ja kupuję indycze bo jest najmniej tłuste i bardzo smaczne. Pomidory obrać ze skórki, dobrze jest zamoczyć je na kilka minut we wrzątku. Skórka wtedy ładnie odchodzi. Obrane pomidory zmiksować blenderem i obsmażyć na patelni, co jakiś czas mieszać. W tym czasie w moździerzu utrzeć na proszek ziarna kolendry i gorczycy. Kiedy woda odparuje, dodać pieczarki, szczyptę soli i zostawić na kilka minut. Makaron zagotować według instrukcji na opakowaniu. Zwykle to około 12-15 minut. 
Makaron wyłożyć na talerz, dodać mięsko, polać sosem i udekorować według uznania. 
Oprócz przypraw, które podałam możecie też użyć czosnku i cebuli. To zależy co lubicie.
Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz