niedziela, 6 maja 2012

A co z mrożonkami?

Mrożone warzywa i owoce mogą być cennym uzupełnieniem diet, zwłaszcza teraz, gdy świeże warzywa są niezbyt dobre i drogie. Specjaliści od żywienia zalecają, by jeść od 400 do 500 gram warzyw i owoców dziennie.
Mrożone owoce i warzywa mogą być doskonałym źródłem witamin i niezbędnych minerałów, zwłaszcza zimą. Mrożone warzywa i owoce, właściwie przechowywane i rozmrażane, mają porównywalną do świeżych wartość odżywczą.
Zimą i wiosną mogą one mieć nawet więcej wartości odżywczych niż warzywa i owoce dostępne na sklepowych półkach.
Według   statystyk  Polacy  spożywają  aż pięciokrotnie  mniej  warzyw  i  owoców mrożonych  niż mieszkańcy  innych  krajów Unii   Europejskiej.  Według   badań, przeprowadzonych     przez    OBOP,    ponad połowa Polaków jest przekonanych, że mrożonki  tracą  lub  tracą  w  dużym stopniu  wartości  odżywcze.  Tymczasem mrożenie  pozwala  w większym  stopniu, niż  np. cukrzenie,  solenie  czy  marynowanie  zachować   zbliżoną  do  świeżych produktów  wartość  odżywczą.  I  to  bez wprowadzania   dodatkowych   substancji konserwujących  takich jak sól, ocet itp. Zamrażanie obejmuje kilka etapów: najpierw warzywa i owoce są myte, krojone i blanszowane (jest to proces poprzedzający   mrożenie,   polegający   na   krótkotrwałym, trwającym kilka minut, ogrzaniu  warzyw  w  temperaturze  85-100°C). Blanszowanie  zatrzymuje  działanie  enzymów tkankowych,  zapobiegając zmianom  zabarwienia  oraz walorów  smakowych   mrożonych   warzyw.   Dodatkowo niszczone są mikroorganizmy.
Dodatkowo proces ten powoduje,  że po rozmrożeniu dania przygotowujemy w krótszym czasie, a warzywa są lekko twardawe tak jakby były przygotowywane  na parze. Na samym końcu warzywa są bardzo szybko zamrażane.  Następuje  to  w  strumieniu bardzo zimnego powietrza, dzięki czemu warzywa nie sklejają się ze sobą i zachowują swój naturalny wygląd i wiele właściwości odżywczych.
Dlaczego warto jeść mrożonki? Bo spożywanie minimum  400 g warzyw i owoców (bez ziemniaków) dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca, różnego rodzaju nowotworów, cukrzycy i otyłości. A mrożonki, zachowują wysoką zawartość składników odżywczych,  w tym witamin i  składników  mineralnych,  a  poza  tym są bardzo wygodne w użyciu i stosunkowo tanie. No  i mogą służyć za jako baza pysznych potraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz